2017. okt 10.

Pékség a konyhában

írta: SemmiKülönös
Pékség a konyhában

Sziasztok!

Rengeteg ember kacérkodik az otthoni kenyér sütésével, kaptam jó ötleteket, és meglehetősen népszerű volt a kenyérsütéssel kapcsolatos posztom. Ígéretemhez méltóan most megosztok veletek 2 receptet is, ami egy tökmagvas kenyér, valamint egy zöldséges leveles tészta.

A tökmagról annyit, hogy hihetetlenül egészséges, a férfiak prosztata gondjait enyhíti, rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz ezek közül a magnézium, cink, foszfor tartalma kiemelkedő. Jó hír, hogy zsírtartalma és kalória tartalma alacsony. Tisztítja a vért, kiváló koleszterin csökkentő hatással bír. Számos kedvező tulajdonsága létezik a tökmagnak amit most nem akarok felsorolni, egy érv is elég lenne... hogy megpirítva nagyon finom...

TÖKMAGVAS KENYÉR

dscn2581.JPG

 Az otthon melege, a család kenyere posztomban leírtam, hogy hogyan is készül a kenyér. Az alaprecept ugyan az, csak dagasztásnál 2 marék pirított tökmagot teszek a tésztába és apránként 3 evőkanál tökmag olajat. A kenyér tetejére is teszek tökmagot csak azt nem pirítom meg, a sütőben szépen megpirul. Mielőtt a nyers kenyeret megszórnám a maggal, vizes ecsettel lekenem a kenyeret és utána szórom rá a tökmagot. Így sütés után nem pereg le. Amikor megsült a kenyér akkor is vizes ecsettel kenem meg a kenyeret.

ZÖLDSÉGES LEVELES TÉSZTA

Elkészítése: Itt csalok egy kicsit, mert bolti leveles tésztát használok. Olyan leveles tésztát vettem amibe 6 db nagyobb lapocska van. A 6 db lapocskát ketté vágtam így 12 db négyzetet kaptam. A négyzetek egyik felét bevagdosom, így sülés után valamivel mutatósabbak lesznek.leveles_teszta.JPG

formazas.JPG

A zöldséges töltelék elkészítése: 1 fej hagymát megdinsztelek pici olajon vagy vajon, és mindenféle zöldségeket teszek bele. Az én zöldséges keverékem a következőkből állt: 1  marék zöldbab, zöldborsó, sárgarépa-zeller-fehérrépa felkockázva, 2 gerezd fokhagyma. Fűszerek: só, bors és a kedvencem a curry. A curryből nem kell sok mert nagyon intenzív az íze és az is lehet, hogy nem mindenki szereti. Gyönyörű aranyló lesz tőle a töltelék. Ezeket a zöldségeket összepárolom kb 15 perc és a végén egy tojást ráütök ami összefogja a tölteléket. Természetesen ízlés szerint bármilyen zöldségből, bármilyen fűszerezéssel el lehet készíteni.

zoldseg_toltelek.JPG

parnacskak.JPG

tepsiben.JPG

kisult_zoldseges_parna.JPG

Megtöltöm  a kis négyzeteket és a tészta bevágott felét a töltelékre hajtom. Villával kicsit kicirádázom és tepsibe rakom. Megkenem egy egész tojással majd szezámmaggal, vagy akár köménymaggal megszórom, a sütőbe téve aranybarnára sütöm. Hidegen és melegen is nagyon finom. Elképzelésem szerint lehet krémsajtos-zöldséges, húsos, sonkás, húsos-sajtos és még ezerféle elkészítési módja lehetséges  nem beszélve az édes változatokról is!

zoldseges_parna_kettevagva.JPG

Készítsétek el, kóstoljátok meg, mondjatok véleményt az ételekről, vagy írjátok meg Ti a saját receptjeiteket! Olvassátok el előző posztjaimat is vagy írjatok a semmikulonos1@gmail.com címre!

emblema_1.png

Szólj hozzá

zöldséges tészta tökmagvas kenyér