Utolsó kommentek:

SemmiKülönös 2018.03.24. 18:51:56

@kmera: Igen, igazad van elírás! 3 dkg kakaó, 5 dkg cukor, 3 ek víz, 5 dkg vaj, vagy margarin.

Szemfüles vagy köszi, hogy szóltál!

Bejegyzés: Csokis kocka

kmera 2018.03.24. 10:17:45

A csokimáznál egyszer 3 egyszer pedig 5 dkg kakaó szerepel - mennyire van szükség pontosan?

Bejegyzés: Csokis kocka

SemmiKülönös 2018.01.29. 10:28:46

@Inspirations of Manuela: Köszönöm a javaslatot, a következő blogomnál ki fogom próbálni!
További jó blogolást kívánok! :-)

Bejegyzés: A szülők iskolája

Inspirations of Manuela 2018.01.25. 18:43:59

Igazán jó írás lett, a receptek is nagyon tetszettek, mert érthetően vannak leírva. Gratulálok a bloghoz, hiszen igazán minőségi munkát adsz ki a kezeidből. Ha krtitikát kellene mondani, akkor csak annyit írnék,hogy pár lényegesebb mondatot írhatnál félkövérrel (de lehet ez csak nekem fontos :D ) További jó blogolást és sok olvasót kívánok! :)

Bejegyzés: A szülők iskolája

Babarózsa21 2017.10.06. 08:03:52

Jó ki írás valóban :-)

Bejegyzés: A szülők iskolája

Oknyomozó 2017.09.25. 17:30:42

@Raketta25:
Ez csak a nevében könyv, próbálja a minőséget emelni, de az ellenállók sokan vannak.
Erre keress rá: "Kiakadtak a kézműves pékek".
Én csak a sütemények miatt említettem, jelezve, hogy miket gyártanak ezek helyett:
16/2017. (III. 29.) FM rendelet

Dobostorta
Esterházy-torta vagy Esterházy-szelet
Indiáner fánk
Rigójancsi
Krémes
Franciakrémes
Amit láttam, hogy úgy néz ki, mint régen, de már nem hívhatják úgy mint régen, ezért találékony a "cukrász".
Dobostorta->Égetett cukros szelet
Krémes->vaníliás kocka
Franciakrémes->vaníliás habos.
A Vaníliás habos = pudingpor és hulala. Ezért nem Franciakrémes.
Amit elértek, hogy ezt a hat süteményt nem látom az eredeti nevükön, még a balatonlellei cukrászdában sem, ott lellei krémes, sok lappal, ami mégse ez:
gaultmillau.hu/receptek/mille-feuille-pierre-herme-kremese
Természetesen megsütöttem!

Ha nagy ritkán virslit veszek, az 80% fölötti hústartalmú, itt meg erőltetik (MÉ könyv), hogy érje el az 50%-ot.

Bejegyzés: Az otthon melege, a család kenyere

Raketta25 2017.09.25. 16:09:44

@Oknyomozó: Ma olvastam, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvben kovász alatt értik az élesztő, liszt, víz keveréket is, ami pedig klasszikus előtészta (pre-ferment). Ennyit erről a könyvről.

Bejegyzés: Az otthon melege, a család kenyere

Oknyomozó 2017.09.24. 17:59:55

Most látom, hogy megváltoztak a színek, miután hozzászóltam.
Nem volt elég a cache törlése és a frissítés, a régi színeket mutatta.

Bejegyzés: Az otthon melege, a család kenyere

Oknyomozó 2017.09.24. 17:58:28

@SemmiKülönös:
- A eddigi hozzászólások színei nem változtak, ellenőriztem Firefoxban és Chromeban. Amit írtál világoskéken fehér betű.
Amit most írok, fehéren szürke betű (#B2B2B1), ami szintén nem felel meg még a jól látóknak sem, de ez már jó lenne és mégsem fekete #505050. (Colour Contrast Analyser program).
- Bármit sütsz a pontos hőfokra szükség van (macaron, leveles tészta, dobos lap), mert előfordulhat, hogy minden mehet a kukába. A készülék beszabályozásánál olcsóbb a sütőhőmérő (arukereso.hu), aminek nagy hasznát veszed.
Már máshol írtam a cukrászdák trükkjeiről, amivel kikerülik a Magyar Élelmiszerkönyvben foglaltakat (francia krémes=vaníliás habos), ezért a süteményeket is inkább én készítem, amiket száműztem örökre a margarin, a pudingpor és a rumaroma.
A mekibe meg nem járok és nem is fogok.

Bejegyzés: Az otthon melege, a család kenyere

SemmiKülönös 2017.09.24. 17:49:13

Mannyifik!!! Ínycsiklandóó! :-)))

Bejegyzés: Sárgabarack charlotte

SemmiKülönös 2017.09.24. 17:29:55

@Raketta25: Szia! Köszönöm a tanácsot, úgy látom mindenkinek megvan a maga tuti receptje és ez így van rendjén. Én is előmelegített sütőbe teszem a kenyeret, Oknyomozó másként csinálja és így is beválik!
Örömteli sütögetést kívánok továbbra is!

Üdvözlettel: SK

Bejegyzés: Az otthon melege, a család kenyere

SemmiKülönös 2017.09.24. 17:00:56

@Oknyomozó: Szia! Amint látod megfogadtam a tanácsodat és változtattam a színeken. Szerintem is jobban mutat. Ami a 100 fokos sütőt illeti a fotóimon is látszik, hogy megsültek a kenyerek. Az lehetséges, hogy amit én 100 foknak gondolok, mert annyira állítom a gombot , lehetséges, hogy mégsem 100 fok ezért is írtam a posztban, hogy az én sütőm nagyon süt. Mindenki a saját sütőjéhez mérten fog sütni. Ezért nem szeretek hőfokot megadni, mert nem mindenkinél működik úgy ahogy nálam.
Köszi a recepteket ki fogom próbálni, örülök, hogy pár embert eszmecserére, illetve receptcserére tudtam hívni! :-)
További jó sütögetést!

Üdvözlettel: SK

Bejegyzés: Az otthon melege, a család kenyere

Raketta25 2017.09.22. 16:56:07

@Oknyomozó: Jól van, ezen nem veszünk össze. ;) Mindenesetre fura, mert mindenhol előmelegített sütőt írnak.

Bejegyzés: Az otthon melege, a család kenyere

Oknyomozó 2017.09.22. 15:13:19

@Raketta25:
Akár hideg, akár forró sütőbe teszem, mindig 14-15 cm magas és kb. 30 cm átmérőjű cipó lesz. Észrevettem volna 10 év alatt, hogy a forró sütő jobb neki.
Kemencénél és pékségnél csak forró sütő jöhet szóba.
Van olyan sütemény, aminél előmelegített sütőt használok.
Száraz, félgőzös, gőzös és együtemű vagy kétütemű sütés, ahogy a Cukrászati ismeretek-ben szerepel.
Sajnos nem állandó a liszt minősége, ezért egyszer olyan, mint a kalács, máskor meg tömörebb. Próbáltam már plusz sikérrel is, nem látszott meg rajta.

Bejegyzés: Az otthon melege, a család kenyere

Raketta25 2017.09.22. 13:43:58

@B.B.K.: Majd jelezz vissza, hogy sikerült.

Bejegyzés: Az otthon melege, a család kenyere

B.B.K. 2017.09.22. 13:36:58

@Raketta25: Köszi szépen a gyors választ, kipróbálom!

Bejegyzés: Az otthon melege, a család kenyere

Raketta25 2017.09.22. 13:13:57

@B.B.K.: Szia! 300 gr liszt, 250 gr víz, 7 gr só, 3 gr élesztő (friss, vagy 1 gr instant). A lisztet a kézmeleg vízzel összekevered, 30 percig hagyod pihenni, letakarva. Utána a sót és az összemorzsolt élesztőt rászórod a tésztára és összedolgozod. Jó alaposan, kb 10 percig. Közben, utána dagasztod is. Meleg vizes kézzel érdemes, így nem tapad a kezedhez a tészta és kap plusz nedvességet is. Letakarva pihenteted. Ezután jön az ún. fold. Vizes kézzel a tészta aljára nyúlsz, és egy darabnyit felhúzol és ráfordítod a tetejére. Ezzel a módszerrel körbemész a tésztán. Ha megvan megfordítod a labdát és 20-30 percet pihenteted. Ebből 4-5 menet kell. Ha ez megvan akkor letakarod, és mehet kelni. Nálam a konyha padlóján kelt, kb. 20 fokban, 8-9 órát. Kb. 2-3 szorosára kel, kiborítod a tálból, atgyúrod, formázod, finoman. Mehet a kilisztezett kelesztőkosárba, folpakkal letakarod és beteszed a hűtőbe. Kb 12 óra múlva 240 fokra előmelegíted a sütőt, és a sutőformába borított tésztát beteszed. Nem kell megvárni míg szobahőmérsékletű lesz. A sütőbe egy hőálló tálban tegyél vizet. Kb. 30 perc múlva levettem a hőmérsékletet 220-ra. 50 perc alatt készre sül, közben a duplájára emelkedik. Sok szerencsét! :)

Bejegyzés: Az otthon melege, a család kenyere

B.B.K. 2017.09.22. 11:56:15

@Raketta25: Szia! A tönkölyös verzióhoz tudnál adni receptet? Ez kb. hasonló perverziónak hangzik, mint a 20+ órás sous vide-olt marhahúsaim, kíváncsi vagyok, kipróbálnám! Köszi!

Bejegyzés: Az otthon melege, a család kenyere

Raketta25 2017.09.22. 09:36:53

Igaza van Oknyomzónak, 100 fokon nem sül meg rendesen. Viszont abban nem értek egyet, hogy hideg sütőbe teszi, mert így nem "kap sokkot" a tészta, plusz nem fog kellően felemelkedni sütés közben. Az élesztőt felfuttatni teljesen felesleges, elég langyos (kézmeleg) vízben feloldani és hozzákeverni a liszthez. (Egyre vigyázz, 42 foknál melegebb vízbe ne tedd, mert olyan hőfokon már megdöglik az élesztő.) Javítja az ízeket, ha első lépésként csak a lisztet és a vizet kevered össze, és hagyod állni fél órát (ez az autolízis). Így könnyebb és gyorsabb lesz a dagasztás. Érdemes még kipróbálni az előtésztás kenyereket (poolish, biga). Illetve épp tegnap sütöttem egy olyan teljes kiőrlésű tönkölyliszt kenyeret, ami első kelesztéskor 9 órát kelt, formázás után pedig még 12 órát. (Mindkétszer hűtőben.) Sütéskor 230 fokon 50 percet sült, gyönyörűen megemelkedett. :)

Bejegyzés: Az otthon melege, a család kenyere

Oknyomozó 2017.09.22. 08:42:26

Nem lehetne megváltoztatni a background-foreground színeket?
A világoskéken a fehér betű semmilyen szabványnak nem felel meg és előbb-utóbb vakságot okoz!
Colour Contrast Analyser program!

Bejegyzés: Az otthon melege, a család kenyere
süti beállítások módosítása