2017. sze 21.

Az otthon melege, a család kenyere

írta: SemmiKülönös
Az otthon melege, a család kenyere

Sziasztok!

A kenyér az egyik legősibb ételünk. Az őskortól napjainkig nagyon sok átalakuláson ment át  és ma már rengeteg fajtája, formája létezik. Van sima búzaliszttel készült, teljes kiőrlésű, Graham liszttel készült, gluténmentes és még ezer fajta. Van kerek forma, hosszúkás, lepényszerű....mint Gombóc Artúrnál a csokoládé.:-)

lenmagvas_kenyer_1.JPGlenmagvas kenyér

Most hogy megdrágult a kenyér, kacérkodni kezdtem a házi kenyér készítésével. Próbálkozásaim siker koronázta amit szeretnék veletek megosztani. Terveim szerint majd még ettől is finomabbakat fogok sütni, de szerintem kezdésnek így is pompás lett! :-)lenmagvas_kenyer_felvagva.JPGlenmagvas kenyér felvágva                                                                         

A kenyér alap hozzávalói: búzaliszt, só, élesztő, víz, olaj, vagy margarin

Elkészítés: Én kb 70 dkg lisztet teszek egy tálba majd felfuttatok 2 -2,5 dkg élesztőt pici cukorral. A lisztbe teszek kb 2 teáskanálnyi sót és összekeverem. A liszt közepébe mélyedést vájok amibe beleöntöm a megkelt kovászt. Majd kb 4 dl langyos vízzel elkezdem dagasztani. Dagasztás közben kb 1 dl olajat is beledolgozok a tésztába.

Letakarva kb 1 órára meleg helyre teszem megkelni. Amikor megkelt kettéosztom és egy-egy négyszögletű formába teszem, amit sütőpapírral bélelek ki. Majd még egy fél órát hagyom kelni. Addig felmelegítem a sütőt 200 fokra. A kenyeret megkenem pici vízzel és beteszem a sütőbe kb 40 percre. Szép barna lesz a színe és amikor megkopogtatom tompa hangot ad. Sütés után kiveszem a formából és rácsra teszem hűlni. Ebből a mennyiségből kb 2 db 40-45 dkg kenyér lesz. Nekem nincs kenyérsütő gépem, hőlég keveréses sütőben sütöm.sajtos_kenyer.JPG

sajtos kenyér                                                                          

 A csavar ebben a történetben, hogy lenmagot is teszek a tésztájába, amitől rögtön magvas kenyér lesz. Isteni finomra sikerült, és ami a legjobb, hogy szeletelés közben alig alig morzsálódik. Látszik, hogy ami kell alapanyag az mind benne van.

Ennek mintájára készítettem már sajtos kenyeret illetve sajtos stanglit. A sajtos stangli sem lett rossz, talán kissé "szíjas" keményebb lett a tésztája, de a családnak ettől még nagyon ízlett. Szóval a stanglival még próbálkoznom kell. A kenyér elkészítését viszont bátran merem ajánlani próbáljátok ki!dscn2571.JPGsajtos és olívás stangli, elkészítését még fejlesztenem kell, de már így is guszta volt!

dscn2572.JPG

Ha van más, vagy jobb receptetek, kérlek osszátok meg velem biztosan kipróbálom!

Tervezem még az olivás-aszalt paradicsomos stangli elkészítését, tökmagvas kenyér készítését kiváló tökmagolajjal, finom foszlós kalács is az elkészítendők között szerepel.

A kulináris élvezetek mellett azt sem hagyhatom ki, hogy amíg sül a kenyér isteni finom friss kenyér illata lengi be a konyhát, mintha egy flancos látványpékségbe lennék. :-)

Nagy élvezet amikor látom az elkészült kenyeret, kiveszem a formából és végre szeletelhetek belőle!sajtos_kenyer_szeletelve.JPG

 

formak.JPG

ezek a sütők adták meg a kenyér formáját

Egy új élménnyel lettem gazdagabb írjátok meg ti is a kenyérsütéssel kapcsolatos élményeket, várom ide a hozzászólásokat vagy írjatok a semmikulonos1@gmail.com címre!

A téma az utcán hever továbbra is!

Üdvözlettelemblema_1.png

Szólj hozzá

kenyérsütés