2018. már 22.

Csokis kocka

írta: SemmiKülönös
Csokis kocka

Sziasztok!

Most a családomban is nagyszerű sikernek örvendő süteményt szeretnék bemutatni nektek. Biztos vagyok benne, hogy sokan ismeritek, de ebből a sütiből sosem tudok eleget készíteni. Leginkább a kamaszgyermekem kedvence, amit csak ünnepi alkalmakra szoktam sütni. Nem tudom, de engem a klasszikus négercsókra emlékeztet, és amikor készítem, mindig a gyerekkorom jut eszembe. Habos babos pillekönnyű cukros tojásfehérjehabot, körülöleli a selymes fényű csokimáz, alulról megtámasztja egy laza piskóta tészta. Már a hangzása is remek!neger_kocka_kesz.JPG

Most megosztom veletek a receptet, ahogy én készítem! Lássuk a hozzávalókat!

A piskóta hozzávalói:

4 tojás sárgája, 1 ek. méz, 4 ek. cukor, 1-1,5 dl tej, 7 ek. liszt+ 1 ek. kakaópor, 1 ek. olaj, fél csomag sütőpor

Elkészítése:

A tojássárgáját a cukorral, a mézzel habosra keverem. Majd a tejet az olajat hozzáadom. Ezután a szitán átszitált lisztet és a kakaóport hozzáadom. Egy közepes méretű tepsit kibélelek sütőpapírral és a masszát beleöntöm. Előmelegített sütőben(kb 160 fok) 15-20 perc alatt megsütöm. Finom, zamatos és puha piskótatésztát kapok. Kiborítom liszttel  vékonyan megszórt konyharuhára, hogy ne ragadjon le és lehúzom róla a sütőpapírt. Hagyom kihűlni néha megforgatom kicsit, hogy egyenletesen hüljön. Addig hozzáfogok a cukros tojásfehérje hab készítéséhez.csokis_piskota.JPG

Tojáshab hozzávalói:

4 tojásfehérje, 1 ek. citromlé, 20 dkg cukor, 

Elkészítése:

15 dkg cukorból a citromlével cukorszirupot főzök. Egészen addig főzöm amíg rendesen gyöngyözni kezd a cukorszirupom. Addig a tojásfehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verem. Amikor kész a cukorszirupom a tojásfehérje keverése közben apránként hozzáadom. Nem szabad hirtelen a fehérjéhez önteni csak apránként, de határozottan. Majd kb 6-8 percig folyamatosan keverem amíg nagyon fényes cukorhabot nem kapok. Ha kész, az előzőleg megsütött csokis piskóta tetejére kenem. Hűtőbe teszem addig amíg a csokimáz elkészül.

Van egy másik módja is a cukros tojásfehérje hab elkészítésének.Vízgőz fölött lehet elkészíteni. A tojásfehérjét vízgőz fölé tesszük és robotgéppel folyamatosan keverjük, a cukrot is apránként beleadagoljuk, majd addig habosítjuk amíg ragyogóan fényes cukorhabot kapunk. Mind a két módszer jónak bizonyult.


cukorszirup.JPG

tojasfeherje.JPG

cukorhab2.JPG

cukor_elkenve.JPG

A csokimázat csokiból is el lehet készíteni, vagy saját készítésű csokimáz is kiváló.

neger_kocka.JPG

Saját csokimáz:

3dkg kakaó, 3ek víz, 5dkg cukor, 5 dkg vaj vagy margarin

Az alapanyagokat összefőzzük és hagyjuk langyosra kihűlni. Majd bevonjuk vele a habcsókos sütinket, Én kanállal apránként szoktam beteríteni a sütit, hogy minden hová egyenletesen jusson. Majd a hűtőbe teszem pár órára, utána szép kockára felszeletelem. Úgy lesz egyenletes a szeletelés ha minden vágásnál a kést papírtörölközővel letöröljük.neger_kocka_kesz_1.JPG

Ezután  már csak a falatozás van hátra amihez jó étvágyat kívánok!

Ha van véleményetek a recepttel, vagy a többi posztommal kapcsolatban ne rejtsétek véka alá, írjátok meg ide vagy a semmikulonos1@gmail.com címre!

Üdvözlettel:emblema_1.png

 

Szólj hozzá

néger kocka