2017. jún 20.

Miért lecsó???

írta: SemmiKülönös
Miért lecsó???

Sziasztok!

Arra ébredtem, hogy úgy megennék egy jó kis házi lecsót, kolbásszal, szalonnával és benne minden jóval. A lecsó szezon már a nyár küszöbén van így épp aktuális, hogy elkészítsem az idei első lecsómat. Miközben felvágtam az alapanyagokat eszembe ötlött, hogy valójában honnan eredhet az elnevezés, és hogy jött létre ez a különös, de egyszerű étel.

Kicsit utána néztem és meglepődtem azon amit találtam róla. Több szempontból sincs egyetértés eme étek eredetével, korával, elnevezésével kapcsolatban. Az egyik írás úgy tartja, hogy csak 1940-ben jelent meg először nyomtatásban a lecsó szó. Egy másik írás szerint, -ami inkább közelebb áll a szívemhez-1910-es évek közepén bukkant fel a Nógrád megyei Diósjenőn, így lehetséges, hogy ez a szavunk palóc eredetű.

Az interneten számos ellentmondás szól az eredetéről. Sokan magyar ételnek tartják, de valójában balkáni eredetű étel. Végül mindegy is, hogy honnan és miként került hozzánk, ami a lényeg, hogy ínycsiklandó, számos módon könnyen elkészíthető harapnivaló! 

Lássuk a lecsó összetevőit és tulajdonságait!

Hagyma

A magyar gasztronómia legalapvetőbb fűszere, amit számos módon használunk.  Nyersen krumplisalátába, vagy szalonna sütéshez-nyársaláshoz- (nyamnyam), gulyásleves félék, illetve a pörköltök elmaradhatatlan ízesítője.

Paprika

Kimagasló c vitamin tartalma miatt kedvelt a fogyasztása. Imádjuk nyersen csak úgy zsíros kenyér mellé, vagy töltve töltött paprikaként (nyamnyam) esetleg másként töltve pl körözöttel töltött vagy tojáskrémmel töltött paprikaként is kiváló étek.

Paradicsom

Cvitamin tartalma mellett további jelentős élettani szerepe is van: B1, B2, folsav, kálium,és antioxidáns tartalma is kiemelkedő. A paradicsom tartalmaz egy úgynevezett likopin színanyagot amely bizonyítottan rákmegelőző hatású.  A hőkezelt paradicsomtermékből 2,5-szer több szívódik fel az ember szervezetében mint a nyers paradicsomból. A paradicsom nem érzékeny a hőre, főzés során növekszik a paradicsom likopin szintje!

Ennyi fantasztikus információ birtokában kezdjünk hozzá a lecsó elkészítéséhez!

1 rész lecsópaprikához két rész paradicsomot szoktam használni. Azt nem tudom, hogy szentesi vagy cecei vagy bármilyen is legyen megveszem a piacon és kész! 2 nagy fej hagymát megpucolok és most libazsírra tettem, de lehet disznózsírral vagy olajjal is készíteni. Amikor üvegesre párolódott a hagyma, ráteszem a karikákra vágott kolbászt, ami lehet lángolt, paraszt, csípős, csemege, vagy éppen lecsókolbász. Ezután ráteszem a közepes csíkokra vágott paprikát és összeforgatom a libazsíros kolbászos hagymával. Fedő alatt 3-4 percig párolom. Ezután ráteszem a kockákra vágott paradicsomot és fűszerezem. Őrölt bors, só, pici pirospaprika a színe miatt, de el is maradhat és újításként kis őrölt gyömbérrel is megfűszereztem. Beleszerelmesedtem a gyömbérbe, minden ételbe teszek és még ezentúl is gyömbérteát készítek magamnak.felig_kesz_lecso.JPG

A paradicsomos ételek kissé megosztóak, mert valaki édesen, valaki sósan szereti. Ha nagyon savanykás lenne a lecsó a paradicsomtól  egy pici cukrot is lehet bele tenni. De tényleg csak egy csipetnyit, de ez már ízlés dolga. Több fűszert nem szoktam tenni rá, de ez az étel amilyen egyszerű épp oly nagyszerű is!

Mert önmagában a lecsót fűszerként is használhatjuk, pörköltalapként, vagy ételhez is hozzáadhatjuk, mint pl. lecsós csirkemáj. Ehetjük főételként kenyérrel, vagy mellé tehetünk pirított tarhonyát, nokedlit, petrezselymes párolt rizst. A lecsót készíthetjük kolbász nélkül, akár sült szalonnával, virslivel, vagy a finisben üthetünk rá egész tojásokat. Ki-ki kedve szerint megalkothatja saját lecsóváltozatát ez az ami nagyszerűvé teszi a magyar lecsót!talalas.JPG

Remélem kedvet csináltam az elkészítéséhez, és falatozás közben ne felejtsük el: talán ma is tettünk valamit az egészségünkért, együk egészségessé magunkat! Néha a kolbász és a szalonna is belefér!

Írjátok meg, hogy sikerült  a lecsótok, és ne felejtsétek a téma az utcán hever!

Elérhetőségem itt vagy a semmikulonos1@gmail.com címen!

Üdvözlettel:

emblema.png

 

Szólj hozzá